Wifi op de micro:bit

De micro:bit heeft standaard geen Wifi mogelijkheid maar als we de micro:bit verbinden met de ESP8266 hebben we die wel.

In deze handleiding laat ik zien hoe je gegevens van een op de micro:bit aangesloten sensor via de ESP8266 naar Thingspeak kunt sturen.

Categories: ESP8266, Micro:bit

Gegevens opslaan op een cloudserver

1 Comment

In een eerder artikel heb ik beschreven hoe je met behulp van een Raspberry Pi gegevens van een sensor kunt opslaan in een database en deze kunt weergeven op een webpagina.
Eerlijk gezegd is de manier waarop dat gebeurde een beetje achterhaald en kan het allemaal veel eenvoudiger. Er zijn tegenwoordig allerlei IoT-applicaties die je een groot deel van het werk uit handen nemen.
Een zo’n applicatie is Thingspeak en in deze handleiding laat ik zien hoe je Thingspeak kunt gebruiken om gegevens in de cloud op te slaan en te bekijken.

Categories: ESP8266

Grove uitbreidingsbord

Net als voor de Raspberry Pi is er ook een Grove uitbreidingsbord voor de Micro:bit. Met dit bord kun je eenvoudig allerlei sensoren aan de Micro:bit koppelen.

In deze handleiding laat ik zien hoe je de temperatuur en luchtvochtigheidssensor DHT11 kunt koppelen aan de Micro:bit

Categories: Micro:bit

De ESP8266 programmeren

In deze handleiding laat ik zien hoe je de ESP8266 kunt programmeren.

Eerste gebruik ik daarvoor PuTTY (een terminal emulator) en daarna doe ik hetzelfde, maar maak dan gebruik van uPyCraft een IDE speciaal ontwikkeld voor de ESP8266

Categories: ESP8266

MicroPython op de ESP8266

Vorig jaar stond er in het Noordhollands dagblad een artikel over het zelf fabriceren van een fijnstofmeter. In de krant werd verwezen naar het Duitse burgermeetproject Luftdaten waar verder informatie alsmede de bouwinstructies voor de fijnstofmeter te vinden waren.
Ik heb de fijnstofmeter volgens de instructies in elkaar gezet en dat was prima te doen. Het werkte prima alleen had ik een beetje moeite met de stroomvoorziening. Hij hing bij mij buiten op het balkon en omdat ik daar geen elektriciteit heb gebruikte ik batterijen en die waren sneller leeg dan ik verwachtte.

Een van de onderdelen was de ESP8266, een microcontroller met een wifi-module. Deze zorgde er voor dat de meetgegevens via wifi naar een online database gestuurd konden worden.

Ik vind het leuk om uit te zoeken wat er allemaal mogelijk is met deze microcontroller (kost nog geen €3,00 ) en de komende tijd zal ik mijn bevindingen dan ook weergeven in een aantal tutorials.

In mijn eerste handleiding heb ik beschreven hoe je MicroPython op de ESP8266 kunt installeren.

Categories: ESP8266

Gaan met die banaan

Een leuk voorbeeld van het gebruik van de micro:bit is het gebruik van een banaan en een sinaasappel om muziek te maken.

Ik heb dit project van MakeCode vanuit het Engels vertaald naar het Nederlands zodat iedereen er mee aan de slag kan.

Categories: Micro:bit

Gegevens in een database opslaan

Deze handleiding geeft samen met twee eerdere publicaties weer hoe je een webapplicatie kunt opzetten die de waarden van sensoren aangesloten op een Raspberry Pi toont in een webpagina.

Deze handeiding gaat specifek over het lezen van de sensoren en het opslaan van deze waarden in een database.

Categories: Raspberry Pi

Gegevens uit een database tonen

In deze handleiding laat ik zien hoe je met html, css, javascript en php de gegevens uit de MySQL database kunt halen en deze in een grafiek op een webpagina kunt tonen.

Om deze handleiding goed te begrijpen ben ik er vanuit gegaan dat jullie al enige kennis hebben van de eerder genoemde talen.

Categories: Raspberry Pi

Een database gebruiken

7 Comments

Hebben we een aantal sensoren op onze Raspberry Pi aangesloten, dan willen we de meetgegevens vaak bewaren om ze later in een mooi overzicht te tonen.

Een plek om die gegevens te bewaren is een database en in deze handleiding laat ik zien hoe je op de Raspberry Pi met behulp van MySQL en phpMyAdmin een database kunt opzetten.

Later laat ik dan zien hoe je met python de gegevens vanuit de sensor in de database kunt stoppen en hoe je met html die gegevens kunt weergeven op een webpagina.

Categories: Algemeen, Raspberry Pi