Cursussen

Voor de Westfriese bibliotheek verzorg ik de cursus Klik & Tik en een eventueel vervolg daarop. Klik&Tik is een oefenprogramma dat via filmpjes stap voor stap uitlegt hoe de pc en internet werken, hoe je formulieren invult en websites leest. De cursist werkt in zijn eigen tempo en wordt door mij begeleid.

Van de basis cursus Klik & Tik zijn drie verschillende versies beschikbaar. Afhankelijk van de interesse van de cursist kan gekozen worden voor een van onderstaande module:

De cursus Klik & Tik is gratis te volgen, maar je hebt wel een account nodig om de website van Klik & Tik te kunnen gebruiken. De bibliotheek heeft voor het gemak alvast een account gemaakt. Hoe je kunt inloggen op de cursus Klik & Tik wordt beschreven op deze pagina.

Soms hebben de cursisten tijdens de lessen behoefte aan wat meer diepgang. Daarvoor verwijs ik ze dan meestal naar de website van Adam computerhulp. Zij hebben daar de volgende cursussen:
Windows 11 introductie
Eenvoudige Geavanceerde Windows 10 tips (deze tips werken meestal ook voor Windows 11)
Windows 10 tips (deze tips werken meestal ook voor Windows 11)
Overstappen van Windows naar Mac
Eenvoudige Mac tips
Geavanceerde Mac tips

Heeft de cursist na het volgen van een van de basis modulen behoefte aan verdere scholing, dan kan een van de volgende cursussen gevolgd worden.

Meer Klik & Tik

 • Het internet op
  In Klik & Tik. Het internet op maak je kennis met verschillende leuke en handige websites en je leert stap voor stap hoe ze werken en wat je er zoal mee kunt. Denk aan het plannen van je reis, kopen en verkopen, internetbankieren enz.
  Zie: https://oefenen.nl/programmas/klik-tik-het-internet-op/
 • Veilig online
  Je hoort allerlei verhalen over internetfraude. Maar als je weet waar je op moet letten, ben je veiliger online. Dat leer je in Klik & Tik. Veilig online. Met de 7 Gouden Regels voor veilig internetten leer je hoe je (on)veilige websites herkent, hoe je sterke wachtwoorden kiest en waar je op moet letten als je online betaalt. Als je de Gouden Regels kent, ga je oefenen om die regels toe te passen in herkenbare situaties.
  Zie: https://oefenen.nl/programmas/klik-tik-veilig-online/
 • Samen op ’t web
  Wat is sociale media, wat kun je er mee doen en hoe gebruik je die? In Klik & Tik. Samen op ’t web krijg je uitleg over de belangrijkste sociale media.
  Je oefent met Facebook, Skype en WhatsApp. En Instagram, LinkedIn en YouTube. Je weet wat het betekent als je in een folder, brief of tijdens een gesprek wordt verwezen naar sociale media. In Klik & Tik. Samen op ’t web leer je hoe je sociale media gebruikt.
  Zie: https://oefenen.nl/programmas/klik-tik-samen-op-t-web/

Mobiel

 • Steffie – Hoe werkt een mobiel
  Eenvoudige uitleg hoe een mobiele telefoon werkt. Je leert apps openen en sluiten, bellen en het geluid aanpassen. Je leert hoe de camera werkt, hoe je een wekker kunt zetten, de tekstgrootte kunt aanpassen of tekst kunt laten voorlezen. Je maakt kennis met apps zoals Whatsapp, YouTube en Google Maps.
  Zie: https://mobiel.steffie.nl/nl/
 • Adam computerhulp
  Ook Adam computerhulp heeft een aantal cursussen over smartphone en tablets. Deze cursussen gaan vooral over de instellingen van de apparaten.
  Voor Android zie: Android tips voor smartphones en tablets (eenvoudige tips)
  en: Android tips voor smartphones en tablets (geavanceerde tips)
  Voor Apple zie: iPhone en iPad tips (eenvoudige tips)
  en: iPhone en iPad tips (geavanceerde tips)

Tekstverwerken

Word
Microsoft Word is het meest gebruikte programma om teksten te bewerken. Maar heb je nog nooit met Word gewerkt? Dan is hulp bij het ontdekken van alle mogelijkheden handig! Dit programma bied je die hulp. Stap voor stap leer je meer over alle onderdelen van Word.
Zie: https://werk-portal.nl/#/programmas/omgaan-met-de-computeren-mobiele-telefoon/word

Ook Seniorweb besteed in een aantal artikelen aandacht aan Word.
Zie: Verder met Word – alle informatie over Word | SeniorWeb

Rekenbladen

Excel
Je leert in dit programma o.a. over de begrippen werkblad en werkmap, hoe je een werkmap opmaakt en formules gebruikt, hoe je kolommen, rijen en grafieken gebruikt en hoe je celverwijzingen kunt maken.
Zie: https://werk-portal.nl/#/programmas/omgaan-met-de-computeren-mobiele-telefoon/excel

Ook op Seniorweb zijn een aantal artikelen over Excel te vinden.
Zie: Verder met Excel – stap voor stap-informatie | SeniorWeb

Digitale overheid

 • Digisterker – werken met de e-overheid
  Je leert zelfstandig gebruik te maken van de digitale dienstverlening van bijvoorbeeld de gemeente, het UWV en de Belastingdienst. Je kunt zelf kiezen uit thema’s zoals Reizen en Vervoer, Geldzaken, Inburgering, Wonen en Omgeving, Werk en Studie etc.
  Zie: https://www.digisterker.nl/werken-met-de-e-overheid/
 • Zelf oefenen met DigiD laptop
  Je krijgt uitleg over de diverse mogelijkheden om in te loggen met DigiD. Ook wordt de DigiD app uitgelegd.
  Zie voor de online testomgeving: https://oefenenmetdigid.nl/
 • Zelf oefenen met de DigiD smartphone
  Je krijgt uitleg over het gebruik van de DigiD app op een smartphone.
  Zie voor de online testomgeving: https://oefenenmetdigid.nl/app/

Digitale zorg

Digivitaler
Met het lesprogramma DigiVitaler maakt u kennis met digitale zorg en leert u er mee werken. Er zijn bijvoorbeeld lessen over Thuisarts.nl, Apotheek.nl, gezondheidsapps, het patiëntenportaal van de huisarts en over het videoconsult.
Zie: https://digivitaler.nl/home/

Foto’s en fotografie

Mail

De meeste cursisten gebruiken een mailprogramma, maar zijn niet in staat hun mailtjes op een overzichtelijke manier te ordenen. Cursussen over mailprogramma’s zijn te vinden op Seniorweb.
Gmail zie: Online cursus: E-mailen met Gmail | SeniorWeb
Mail zie: Online cursus: E-mailen met Mail | SeniorWeb
Outlook zie: Online cursus: E-mailen met Office Outlook | SeniorWeb